středa 6. října 2010

Dějiny bankovnictví 1. část

Dějiny bankovnictví


Náboženské chrámy ve starověku pravděpodobně kolem 3000 př. n.l. sloužili jako první banky. Banky byly pravděpodobně před vývojem vzniku peněz. Vklady se z počátku týkaly obilí a později dalšího zboží včetně skotu, zemědělských nástrojů a nakonec i vzácné kovy jako zlato, ve formách tenkých plátů pro lehkou přepravu. Kláštery a paláce byly nejbezpečňejší pro ukládání zlata proto, že byly stále obývány a byli dobře stavěné. Posvátné místa také představovali další funkci a to jako odstrašující element pro rádo by zloděje Je mnoho záznamů o půjčkch z 18. stol. př. n. l. z Babylonu, které poskytovali kněží a mniši obchodníkům.


Nejstarší banky


Od dob Chammurapiho zákoníku, bankovnictví bylo velmi dobře rozvinuté na to, aby uplatňovalo práva v řízení bankovního provozu.

Starověké řecko je dalším důkazem bankovnictví. Řecké chrámy, jako soukromé a obecné entity, organizovali finanční transakce jako půjčky, vklady, směna měn a pravost mincí. Je zde také důkaz o úvěrech, pomocí něhož se klientovy vyplácel vklad, když lichvář v jednom přístavu vystavil směnku na vklad, tak v druhém městě mu ji proplatili bez rizik, které by klient musel podstoupit, při fyzické přepravě svých pěnez z bodu A do bodu B. Pythius, obchodní bankéř v Malé Asii na začátku 5. stol. př. n. l. byl první soukromý bankéř o kterém máme záznam. Mnoho prvních bankéřů v řeckých městských státech byly přistěhovalci bez občanských práv. Kolem roku 371 př. n. l. Pasion,otrok, se stal nejbohatším a nejslavnějším řeckým bankéřem, získal postupně jeho svobodu a Aténské občasntví. Rozmach úvěrů ve středomoří se odehrál ve 4. stol.př. n.l.

V Egyptě od nejčasnějších dob, se používalo jako platidlo obilí jako doplněk ke zlatu a drahým kovům a státní sýpky hráli roli bank. Když Egypt padl do područí řecké dynastie Ptolemajců (332 př.n.l. – 30 n.l.) mnoho státních sýpek bylo převedeno na síť obilných bank, řízené z Alexandrie, kde se vedly hlavní účetní záznamy pro celý Egypt. Tato bankovní síť fungovala jako obchodní úvěrový systém, v kterém účel plateb byl převod z jednoho účtu na druhý, bez fyzického přesunu peněz. Na konci 3. stol. př. n. l. neúrodný ostrov Delos v Egejském moři, byl znám jako velkolepý přístav a znám pro Apollonův chrám a stal jse tak prominentním bankovním střediskem.Stejně jak v Egyptě, platební transakce byly nahrazeny skutečnými úvěrovými inkasy a platby byli na základě jednoduchých principech účtu, který byl pro každého klienta. Na obranu proti hlavním soupeřům, Kartágo, Korint a Řím, důležitost ostrova Delos velmi vzrostla. Následně bylo přirozené, že banka na ostrově Delos byla vzorem k napodobení bank v Římě.

Starověký Řím zdokonalil administraci bankovnictví a přispěl větší regulací finančních institucí a finančních postupů. Úroky z úvěrů a vyplácení úroků z vkladů se staly více rozvinuté a soutěživé. Rozvoj římských bank byl omezen, nicméně, římané upřednostňovali obchodování s penězi. Za vlády římského císaře Galliena (260 – 268 n.l.), došlo k dočasnému rozdělení bankovního systému římských bank, protože odmítli obchodovat s měďěnými platidli, které produkovaly jeho mincovny. S nástupem Křesťanství, bankovnictví se stalo předmětem restrikcí, na úrok se zhlíželo jako nemorální jednání. Po pádu Říma, bankovnictví v západní Evropě bylo nefunkční, až do doby Templářů a křížáckých válek.

1 komentář:

Blogger řekl(a)...

Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

Přidejte se k úspěšným Spojte se s více než 4,000,000 obchodníků a investorů ze 170 zemí

Otevřené obchody na eToro: 227,651,647