neděle 3. října 2010

Kubánské zemědělství: Kolaps a ekonomická reforma část 4.

Zelenina a tropické ovoce

Ovoce a zelenica jsou klíčová složka kubánské zemědělské produkce. Větší část z produkce je spotřebováno v místních trzích. Nicméně, sezónnost produkce vytváří potřeby pro zpracovatelskou produkci. Produkce poklesla v roce 1993, a v tento rok byly farmy sdruženy do UBPC ('Unidad Básica de Producción Cooperativa') a družstvům bylo povoleno prodávat díl z jejich produkce , dle cen stanovených státním trhem. Tímto se zlepšilo prostředí pro potencionální zisky jako výsledek zvýšení produkce. Nicméně, zpracovatelský průmysl byl zbržděn poklesem produkce v devadesátých letech, stejně tak i útlumem investic, regulovaním dodávek energií a nedostatkem deviz na podporu nákupů dovážených vstupů(hlavně konterjnery). Je zde trochu potenciál na rozšíření produkce tropického ovoce a čerstvé zeleniny na export, zejména vyplnit mezery na trhu. Nicméně, nedostatečné podmínky pro uskladňování a přepravu, jsou zřejmé omezující faktory. Vzhledem k omezení zdrojů, se Kuba musela psolehnout na ekologický přístup pěstování, než na biochemický přístup. Jako výsledek, Kuba je dnes čistě s ekologickým zemdědělstvím a tak hraje očividnou roli pro zaplnění amerického trhu s bio potravinami. Jakýkoli vývoz do USA, by musel být ve shodě s hygienickými a fytohygienickými předpisy USA. Ekologické prodkuty by měli splňovat podmínky ekologických předpisů.

Rybolov

Rybářský průmysl, který taky značně utrpěl pokles na začátku 90. let, se nyní pomalu uzdravuje a hraje důležitou složku pro zahraniční obchod Kuby. Na konci 70. let, většina zemí západní polokoule stanovilo omezení na 320 km okruh na teritoriální vody a zakázala Kubě vstup do těchto míst. Kubánské loďstvo bylo navrženo na rybolov v těchto vodách a tak byli nuceni k rybolovu v odlehlejších vodách s mnohem vyššími náklady.Toto zanechalo na kubánské loďstvo vysoce nákladný rybolov, jehož výnos z rybolovu byl značně nevýdělečný. Loďstvo bylo závislé na dodávkách Sovětské nafty a zhroucení Sovětského svazu, mělo viditelný dopad na vysoce produktivní těžbu kubánského loďstva. Pozůstatky kubánského rybolovu se zaměřili výhradně na rybolov cenných ryb, v blízkých vodách. Jako u zemědělství, kubánská vláda redukovala pohled na rybářské aktivity. Byly založeny rybářské družstva, stát byl vlastníkem loďstva, určovala finanční rozpočet na chod a určoval kvóty na tězbu, ale na přebytky uplatňovala měsíční odměny. Kuba měla výhodu nižších nákladů na produkci a přepravu s porovnáním s ostatními Caribskými ostrovy, které obchodovali s USA. Vzrůstající poprávka z americké strany po mořských plodech (langusty, růžové krevety, ryby (chňapal rudý, kanic). Kubánský výlov langust je v průměru 9 milionů kilo ročně, s porovnáním s 3 milióny se státem Florida. V současné době jsou langusty vyváženy do Japonska a Evropské unie. Od doby, kdy se 40% kubánských langust objevuje na trhu, když není na Floridě sezóna, Kuba tak obsáhne značnou část amerického trhu, bez přímé souteže s trhem langust na Floridě. Navíc, americký trh může lehce pojmout kubánskou produkci krevet a útesových ryb.


Tabák

Tabák je na pátém místě ve vedení v zahraničním obchodě. Kubánský tabák je znám svojí kvalitou a vůní. Je používán především pro výrobu doutníků. Tak jako s ostatními zemědělskými komoditami, tabák utrpěl obrovký pád s kolapsem Sovětského svazu. Pokračující nedostatek investic a nedostatek dodávek energie, obnova tabákového průmyslu byla velmi omezená.Kuba odhaduje, že pokrývá jen čtvrtinu světové poptávky po Havanských doutnících. Španělsko, Francie a Velká Británie stabilně investuje do kubánského tabákového průmyslu. Otevření obchodu s USA by znamenalo nové a vysoké investice do kubánského tabáku, jak doutníků, tak do surového tabáku, který by spracovávali továrny v USA.

Žádné komentáře: